Land Art- dodir s prirodom

http://www.richardshilling.co.uk/

Bilo bi divno da možemo grafitom izraziti neko svoje trenutno raspoloženje, a da nakon par dana on isčezne kao da ga nije ni bilo. Da ne moramo paziti da li ćemo napraviti štetu na nečijoj fasadi, unakaziti zid ili cestu, izraziti nešto što nam sutra možda neće biti skladno…

Priroda, fantastična i savršena kakva jest, daje nam i tu mogućnost. Naš dodir u prirodi može biti izraz naših najluđih ideja, a da nikome ne smeta, da ga možda nitko ne vidi (osim slučajno ili na foto ili video zapisu) i da, opet pod utjecajem prirode, jednostavno nestane zauvijek.

To je Land Art, živ i direktan oblik umjetničkog djela koji će vas oduševiti i nakon kojeg ni šetnja po dječjem parku iza zgrade više neće imati istu perspektivu.

http://www.richardshilling.co.uk/

Što je Land Art?

Ukratko, pokret je nastao 60-tih godina prošlog stoljeća u SAD-u kao reakcija dijela umjetnika odvojenih od galerija, muzeja i općenito tržišta umjetnina. Za više detalja preporučam stranicu The Art Story,  naći ćete osnovne ideje ako vas zanimaju.

Konkretnije, Land art (Eart Art, Earthworks) je umjetničko djelo neraskidivo vezano uz krajolik, napravljeno od prirodnih materijala (tla, kamenja/stijena, grana, lišća) raspoloživih na konkretnoj lokaciji, nekad i u/na vodi. Često nastaje kao rezultat trenutne inspiracije, vidljivo samo u određenom trenutku ili vremenskom razdoblju i potpuno prepušteno utjecaju prirode (vjetra, vode, godišnjih doba…).

Budući da djela Land arta uživo ponekad ne vidi nitko osim onoga tko ga je stvorio, nekad se postavlja pitanje opravdanosti umjetničkog djela koje bi, po nekom klasičnom shvaćanju, trebalo biti dostupno publici. Mislim da tu ne postoji problem, Land art može biti dostupan i samo slučajnim namjernicima na nekom šumskom proplanku, kao i foto ili video zapis koji ćemo podijeliti s drugima.

Land art nije samo izrada umjetničkog djela u bilo kojem obliku, to je otvaranje očiju i opažanje ljepota prirode oko nas, otkrivanje zanimljivih lokacija i prirodnih materijala, aktiviranje mašte, uživanje u vlastitoj kreativnosti bez ograničenja.

Uz poticanje mašte i kreativnosti, Land art nas potiče i na učenje o prirodi (vrste bilja, stijena, tla, zemljopisnih lokacija, prirodnih tvorevina i procesa) i daje nam slobodu eksperimentiranja.

http://www.richardshilling.co.uk/

Kako početi s Land artom?

Vrlo lako, časna riječ.

Da biste se bavili Land Artom, potrebno je prepoznati mjesto na kojem želimo djelovati. To može biti bilo koja lokacija bilo gdje na kugli zemaljskoj, ali probajte izbjegavati zemljište u tuđem vlasništvu ako niste zatražili dozvolu. Neki susjed možda neće cijeniti tonu kamenja, grane i lišće na svom novom travnjaku, bez obzira što vam je ideja bila orginalna:) Ako za to mjesto znate samo vi, fotografirajte  djelo prije nego odete za uspomenu, bit će vam drago kasnije…

Materijali koje ćete koristiti za Land art bi, u osnovi, trebali biti dostupni na samoj lokaciji. Slobodno koristite tlo, lišće, granje, debla, kamenje, plodove, ali nikako nemojte lomiti bilje ili stijene, devastirati tlo, skretati vodne tokove i slično. Vaš utjecaj mora biti isključivo  kreativan i pozitivan. Vjerujte, od dostupnog materijala moći ćete napraviti fascinantne stvari…

Forma koju ćete koristiti ovisi isključivo o vama, Ne trebate biti školovani umjetnik, gledajte, čitajte, razmišljajte, maštajte. Svaki pokušaj će biti bolji od prethodnog, na primjerima ću vam pokazati da je moguće napraviti čuda.

Land artom se može baviti svatko, bilo gdje i u bilo koje vrijeme, to je idealna aktivnost za svakog kreativca, a proces je otprilike ovakav:

  • Educirajte se o Land artu, čitajte, istražujte, razgovarajte.
  • Sakupljajte prirodne materijale koji su vam dostupni, razmišljajte na koji način biste ih mogli kombinirati i uklopiti u okoliš.
  • Istražujte okoliš, nađite mjesta na kojima se osjećate dobro i na kojima biste željeli ostaviti svoj trag.
  • Odlučite se za izgled djela.
  • Izradite djelo, snimite, fotografirajte, podijelite s drugima (ili nemojte…).
  • Krenite ispočetka:)

Uživajte, Land art je fantastična aktivnost, provjerite neke umjetnike poput Richarda Shillinga, Dietmara Voorwolda ili hrvatskog umjetnika Borisa Pecigoša

Ukradite vrijeme za sebe i uživajte…

https://boris-pecigos.com

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.